Friday, October 1, 2010

workshop "O&G"

yer..beta sedar kesilapan beta..
memang sudah lama blog ini terabai..
maaflah wahai blog..

beta sangat busy sepanjang 2 minggu ini..
posting baru beta ini memang menguji kesabaran beta..
keluar pagi2 still gelap..balik pon da gelap..
seperti sudah lama beta tidak melihat matahari..
sungguh sedih..
tapi ade hikmahnye..
beta tidak perlu bazirkan sunblock beta yang baru dibeli itu :P


okay enuffff mengarut..
harini aku nak cite pasal workshop o&g aku hari tu..

o&g stands for Obstetrics & Gynaeocology..
or dalam bahasa melayunye..
erkk..ape eh..
perbidanan & sakit puan kot..boleh la..


sebenarnye banyak btol workshop sepanjang 2 minggu ni..
tapi aku cite 1 je la..

den da lamo x menaip ni jadi maleh pulak!
workshop ni namenye Obstetrics emergency drills..
banyak aku belajar mase ni..

contohnye :

1) ape nak buat kalau bahu baby tersangkut tak boleh nak keluar mase nak lahir atau name die shoulder dystocia

2) ape nak buat kalau tali pusat baby yang terkeluar dulu atau name die cord prolapse..


3) ape nak buat kalau darah keluar banyak giler lepas melahirkan baby i.e lebih dari 500cc within 24hours delivery atau name die primary post partum haemorrhage..

4) ape nak buat kalau tekanan darah si ibu tinggi mencecah 170/110 atau si ibu sawan semasa mengandung atau namenye preeclampsia-eclampsia.. marilah melihat2 gambar yang sempat aku snap2 mase workshop tu :)

ni action je tau..da salah steps ni..ish!

kalau real life aku leh senyum camni mase conduct delivery kan bagus :)
(maaf alif gambar anda termasuk skali :P)

camni la rupe placenta atau orang melayu panggil uri..
tali pusat memang panjang..
kalau korang nak tau..
bile baby atau placenta ni kuar je dari rahim mak die..

rase die panas cam suam2 kuku je tau..
best je nak pegang..
nak2 kalau tengah2 malam labour ro0m tu..
mak ai cam dalam peti ais..
sejuk gilerrr!

kadang2 tali pusat boleh lilit leher baby..
kite panggil die cord round neck..
keadaan ni membahayakan tau..

so bile kite nampak or rase ade tali pusat lilit leher baby..
so kene cepat2 btolkan..
(maaf model baby tua :P)

comel kan..cam baby btol je..tapi berat!

gambar kasih sayang selepas baby dilahirkan :)

so itu sahaja..
lain kali update lagi..

p/s :
pecah kaca pecah gelas
sudah baca harap balas

eh da lama tak gune peribahasa tu.. :P

bye!
nak baca buku!
exam lagi 5 bulan jek!


Photobucket

2 comments:

Leeya Hezlin said...

caya la yang..
xsbr ak nk suh ko jd dr. smbut baby ak..
hahaaha..tp lmbt lg k.. :)

♥cutebabygirl♥ said...

dak medic eh? bestnyeeeeee!