Friday, June 15, 2012

Honeymoon :)

Assalamualaikum..

lebih sebulan da tak update ape2!
busy sepanjang hari perkahwinan saya haritu..
alhamdulillah semuanya berjalan lancar..
and sekarang ni sedang belajar menjadi isteri yang baik buat si suami tersayang :)

actually saya nak buat entry review untuk wedding saya..
since ramai jugak yang bertanya pasal itu dan ini..
so insyaAllah saya akan review la sikit2 pasal wedding haritu..
yang banyak orang tanye pasal baju, make-up, candy buffet and little things about photobooth and guest book..
tapi itu lain entry la yer..
itu pon kalau rajin..
keje kuli saya ni kan cuti x kira masa..
:P

okay now i nak cerita pasal bulan madu saya!
hepppp!
suka la tu!!
hehehe :)

sebenarnye saya teringin sangat nak pergi bali n phuket...
husband pon tak kisah..
siap da book pon hotel dekat Patong Island dekat Phuket tu..
tetibe family tak kasi pergi atas sebab2 tertentu..
terus je cancel our reservation..
nasib tak book flight lagi...
takpe ade hikmahnye..
husband kata lain kali boleh pergi..
okay abang!


so kami pon cari destinasi dalam negara aje la..
cuti pon dapat 3-4 hari je..
nak tau mane kami pergi?

jeng!

jeng!

jeng!


HARI PERTAMA



inilah tempat honeymoon kami untuk hari pertama :)


kami pergi ke LUMUT Perak..
sebelum ni pernah sampai Teluk Batik je..
tapi x pernah sampai sini..

pemandangan kat sini memang sangat cantik..
sesuai untuk romantik2 ngan encik suami :)




tempat ni sangat besar okay!
sampai sesat2 kami dibuatnye..
rasanya besar die macam kat Afamosa Resort..
eh Afamosa tu besar ke??  :P

sebab encik suami ni ahli swiss garden vacation club..
so kami dapat menginap kat apartment ni secara percuma!

rasa macam duduk condo!

modern...!




ok kan?
hehe..
hari pertama kami x berapa nak best sangat sebab penat..
gerak dari Tampin dalam pukul 11 pagi..
dekat pukul 4 petang baru sampai lumut..
5 jam perjalanan..mana tak lenguh kaki..
tros jer kami terbaring sampai maghrib..


lepas solat baru kami keluar carik makan..
kami makan dekat Swiss Garden Hotel..
memula encik suami ingat nak tempah candle light dinner..
tapi tak boleh..
katanya nak tempah kene awal2 before 6 pm..
owh okay takde rezeki nak makan depan lilin dengan suami..


so malam tu pon memang bosan..
lepas dinner tros balik apartment layan movie ngan husband..




HARI KEDUA


lepas solat subuh jemaah dengan husband tros sambung tido sampai kol 9 pagi!
huh buruknye perangai..
penat semalam drive tak hilang lagi..


lepas tu kami siap2 nak pergi Pangkor..
Alhamdulillah nasib kami sangat baik haritu..
kami ingat nak keluar dari swiss garden and cari jeti untuk ke pangkor..
tapi hati ni macam terdetik nak jalan2 dulu kat area swiss garden ni..


tengah round2 tu ternampak ade jeti and orang ramai2 tengah nak pakai life jacket..
husband pon pergi la usha kat jeti tu..
rupanya diorang tu semua nak pergi pangkor..
rupanya memang ade jeti dari swiss garden nak ke pangkor..
alhamdulillah kami sampai tepat pada masa diorang nak gerak..
if lambat sikit dalam 5 min mesti dah kene jalan keluar carik jeti lain..
xpayah kami susah2 keluar dari swiss garden ni..
da la jauh nak keluar..







ni la abang yang jaga jeti swiss garden ni..
abang ni pon baik and peramah..
sebenarnya kalau naik dari jeti pangkor ni kene balik hari je..
charge die rm40 pergi balik untuk seorang..
okay la bagi saya..
tapi encik suami cakap macam nak menginap kat sana sehari if ade resort or hotel yang available..
sebab masa kami pergi ni pon time cuti sekolah..
so takut full..
memula abang ni macam xbagi je..
tapi bile die tau kami ni newly wed couple tros die x kesah..
siap tanya kami nak balik bile and siap bagitau resort ape yang bagus kat pangkor ni..

amboi gembiranya die macam kanak-kanak ribena!!

nasib saya ni x mabuk laut..




sangat best rupanya naik bot ni..
sebelum ni pernah naik sekali tapi tak rasa best camni..
maybe sebab sekarang naik dengan suami kot..
ececececeeeeee :P


abang ni siap bawak singgah dekat kilang sate udang lagi..
bagus servis abang ni..
banyak gak saya borong kat sini..
siap beli ikan kurau masin untuk mak and maklong kat kampung.. :)







hasil borongan kami..
terbang jugak la dalam rm200 :P


mase ni kami da balik bot tapi yang lain sibuk shopping lagi..
so abang yang baik hati tu pon tolong amikkan gambar kami :)




dalam 20 min perjalanan laut kami pon sampai la kat jeti pangkor tu..
selalu tengok dalam tv je..
kali ni saya sendiri ade dekat jeti tu..
alhamdulillah sampai gak saya ke pangkor ni..
husband pon pertama kali sampai pangkor..
memang pengalaman habis la..


dari jeti pangkor ni ade 3 choice yang korang boleh pilih la untuk ronda2 satu pulau ni..
ade motor, kereta, and van..


nak tau ape choice yang encik suami buat??
haish malu nak tunjuk gambar ni sebenarnya..
tapi nak tunjuk jugak..
haha~




ni la kenderaan yang encik suami pilih..
motor kapcai!
nasib suami tau bawak moto..
nak harap saya jangan harap la..
gear moto pon xtau kat mana..


sewa motor kat sini agak mahal jugak..
rm40 untuk sehari..
tambah rm10 if nak tambah lagi sehari..
since kami nak guna untuk 2 hari so kami bayar rm50..
lepas da jalan dalam 10 min rupanya berlambak lagi orang sewa moto kat tepi2 jalan tu..
and harga dia jauh lagi murah dalam rm25 sehari..
tapi dari jeti nak ke tempat sewa motor murah ni pon jauh gak..at least kene amek teksi dalam rm15..
so lebih kurang je la..




lepas tu kami carik tempat menginap dulu..
abang tu cakap ade 1 resort paling cantik kat sini warna kuning..
kami pon carik la and nasib baik jumpe..
nama resort ni Anjungan Beach Resort and Spa..
 waktu sampai2 tak sempat nak posing depan resort sebab panas and penat..


encik suami je sempat posing sementara tunggu nak check-in..


sampai2 bilik da pukul 1 tgh hari..
badan pon da penat..
ape lagi suami da landing dulu..
tapi sebelum tu sempat buli suami suruh turun cari kedai makan dulu..
lepas tu tido sampai pukul 3..


lepas solat semua kami turun ronda2 kedai kat situ carik souvenier..
along ngan angah da pesan beli pelekat fridge banyak2..
mereka dua orang tu memang hobi sama..
tapi pelik hobi cam perempuan! :P
opssss ampun along ngan angah..
aku tau korang baca blog aku kan :P


borong tshirt pangkor untuk 1 family..


lepas tu kami pergi snorkeling..
dapat merasa sekejap je snorkeling kat sini sebab ade 1 tragedi berlaku..sobs..sobs...
biarlah saya suami ngan family je tau tragedi tu... :(

naik bot kecik keliling pangkor!
best giler99x!

suami bergaya ngan alat snorkeling nya..

suami buat muka pelik!

cantik!

mase ni ade pakcik separuh umur baik hati nak tolong tangkapkan gambar kami..
tq pakcik!

tak reti nak bergaya macam mana dengan bende ni..
euuuuwwww baju da kotor dengan lumut yang melekat kat batu2 kat situ..

otw balik dari snorkeling adik2 tu bawak jalan2 sekitar pulau dengan bot..
ini coral island..bak kata adik tu tempat paling cetek kat pangkor ni..
oooooo..baru tau~




lepas da habis snorkeling and ronda2 pulau pangkor ni kami pon balik ke chalet..
masa tu pon da dekat pukul 7 malam..
husband suruh cepat2 mandi and bersiap..
katanya da tempah candle light dinner sambil tengok sunset..
so kene kuar kol 7 tepat..
tapi biasalah perempuan..
mesti ade plus minus 10 minit kan untuk siap..hehe :P
so pukul 7.10 malam baru keluar balik dengan motor kapcai tu..


kami pon pergi ke Daddy's Cafe..
husband da tempah table kt sini..







sunset da tak berapa nak sunset..
:(


da tak nampak da..


sedih la tak dapat tengok sunset btol2..
encik suami da perli2 da..
"tu la siap lambat lagi...." :P

takpelah..
lain kali kite tengok lagi eh?? :P


so sementara tunggu order kami pon berjimba la dengan camera hantaran yang baru ni..
hehe :P


mat salleh time2 maghrib ni baru sibuk2 nak g mandi laut.. :P

betol2 tepi pantai tau..

encik amirudin sila pandang camera!

hari makin gelap..

kesayangan saya dunia akhirat..amen!

table kami ni dikelilingi candle..
memang rasa dalam bulatan api dah..
sangat sweet candle light kat sini..
tapi segan yang amat..
da la belakang2 table kami ni ramai orang makan..
semua da tengok2~
tapi suami kata buat bodoh je..
hehehe...

masa ni nyamuk da banyak..
nasib candle ni ade..membantu jugak halau nyamuk! :P

:)

romantic!

no caption available! :P
picture itself can tell u the story... :)

our dessert!
makanan boleh tahan..
harga pon sangat2 berpatutan..

alhamdulillah lepas jugak hajat encik suami nak belanja saya candle light dinner..
and that was our first candle light dinner since we know each other..
masa bercinta dulu pon tak pernah pon nak candle light dinner bagai..
tq abang..
lain kali boleh belanja lagi.. :) :) :)

lepas makan kami jalan2 lagi kat area2 kedai kat situ..
malam die macam dekat pasar malam dah pangkor ni..
sangat meriah and bermandi cahaya :)

macam night market plak rasa..
maybe sebab cuti skola kot..



kami jalan2 sekejap je..
pastu balik ke resort..
disebabkan petang tadi tak sempat nak bergambar sangat..
so kami hentam bergambar dalam resort ni malam2..
encik suami sangat pandai bermain ngan angle untuk amik gambar..
and gambar suami amik semua saya suke..
meh saya share sikit..





our resort lobby..

no caption!


ni cover picture FB saya :)

saya sayang die!

i love him!

wo ai ni!

sarang hae!

ich liebe dich


semua gambar kat atas tu suami ambil pakai timer je..
so sangat kelakar sebab bile da set suami kene lari2 anak dekat saya..
heheh..sangat comel suami lari rupanya..
tapi hasilnye sangat kami puas hati..

our room~
honeymoon suite :)

pemnadangan dari atas bilik kami..
comel sungguh kolam bentuk kapal tu..

so sampai situ aje lah hari kedua kami..
sangat penat yet sangat happy..


HARI KETIGA

pagi ni sebenarnye ingat nak jalan2 tepi pantai ambil gambar..
tapi hujan pulak..
so xdapat nak abadikan kenangan kami dekat pantai kat sini..
takpe lepas ni leh pergi lagi..
kan abang?? :P

lepas tunggu hujan redha sikit kami pon gerak balik jeti dengan moto kapcai tu..
hehe..
abang bot yang baik tu pon da ready kat jeti..

urghhhh tudung senget2 kena angin!

rasa macam naik bot persendirian pulak bile kami 2 orang je yang abang tu bawak..
memang special service la abang tu bagi..
like999x!!

:)


so sampai2 je kat swiss garden tros packing2 barang untuk balik tampin..

depan apartment kami..

masa ni lawak sebab kene amik gambar cepat2 takut ade kereta lalu..
and camera masa ni kat atas bonet kereta je..
:P

lepas ni nak try hotel die pulak la..

okay bye2 swiss garden!
bye2 pangkor!

so itulah cerita sikit2 pasal bulan madu saya..
memang pengalaman pertama sampai ke lumut and pangkor..
so lepas ni nak pergi da senang da..

alhamdulillah saya dan suami selamat pergi dan balik..
tq kepada yang mendoakan kami..




assalamualaikum.. :)




Photobucket

4 comments:

Leeya Hezlin said...

Wah..seronoknya korang p honeymoon ye..
Bila la turn aku pulak..hahaha..
Btw..gambar2 korang yang hari kedua tu memang nice even pakai timer je..
Semoga korang bahagia dunia akhirat.. :)

Lovely Peeda said...

sangat comel.Semoga berbahagia hingga ke Jannah.

penyisir rambut said...

suweettt sgt...
tp kan,,muke awk cm ade sket mcm maria elena lah...

miss jupiter said...
This comment has been removed by the author.