Wednesday, March 13, 2013

Langkawi Trip

Assalamualaikum wbt!
diharapkan korang semua berada di bawah rahmat Allah SWT..
ameeen..

let me talk about my recent vacation..
 kali ni lokasi percutian saya dan suami adalah Langkawi..
kenapa Langkawi?
haaa sebabnya memula ingat nak pegi Sabah..
last minit tengok cuti x approved..
so dapat cuti 4 hari je instead of 1 week..
so cari lokasi dalam semenanjung je dulu..
Sabah tu next time la kot..
tu yang terkeluar idea nak pegi Langkawi tu..

this is our first time went there..
memang takde pengalaman langsung..
so main redah je la carik pengalaman..

our journey begin on Tuesday 26/2/13 at 5am..
plan nak gerak pukul 2 pagi..
tapi 2 2 terlajak tidur sampai 4.30 pagi..
so pukul 5am gerak dari rumah sampai ke jeti Kuala Perlis dalam pukul 12.30 tgh..
itu pun plus minus berhenti rehat solat+isi minyak..
kenapa jeti Kuala Perlis?
sebab melalui pertanyaan kat kawan2 yang pernah pegi diorang prefer Kuala Perlis dari Kuala Kedah..
katanya lebih selamat in terms of parking kereta dan lebih banyak kedai..
naik feri dari Perlis ke Langkawi ambil masa dalam 45min ke sejam..
kalau dari Kedah pulak org cakap dalam sejam setengah camtu la..

so lepas sampai kat jeti tu korang kene parking kereta dulu..
kat situ memang ade beberapa choice la tempat parking..
ade yang berbumbung and ade yang tak..
rate die dalam rm10 untuk weekdays and rm20 untuk weekend..
tapi boleh kurang lagi ikot budi bicara korang build rapport dengan org tu..hehe..

bile da sampai kat jeti akan ade orang approached korang suruh ambil pakej diorang..
saya ni memang susah sikit nak percaya dengan ejen2 camni..
takut kene tipu..
tapi alang2 tgh tunggu feri sambil duduk2 tu dengar je la pakej diorang..
ade certain2 hotel kalau beli dengan diorang boleh dapat sangat murah sampai 50%..
husband kata try la mana tau betul..
so kami pon ambil pakej tu sehari je..
bukan pakej pon tapi sewa hotel je dr ejen tu..
kami pilih awana resort hotel..
harga sebenar rm340 semalam tp kalau beli dr ejen dapat rm170 je..okay kan?
so kami beli je dulu utk satu malam and bayar deposit rm30..
kalau bayar penuh memang saya x ambil la..
harga tiket feri kat sini rm18 sehala seorang..
dalam pukul 1.30 ptg kami gerak ke Langkawi..
sampai dalam pukul 2.15 ptg..



Lined up before entering the ferry



dalam feri..


pemandangan luar..


muka tengah mabuk2 laut..tapi sikit je la..hehe..


da sampai..


bile da sampai sana kena carik kereta sewa pulak..
ini pon kene pandai nego jugak..
so lepas discuss2 dapt la kereta picanto dengan harga rm120 untuk 3 hari..
tak tau la itu dikira murah ke mahal sebab xbuat research pasal sewa kereta..


make sure korang ambil peta Langkawi yang ade kat terminal feri tu..
kalau tak memang sesat la kalau korang first time pergi..
sebab langkawi ni besar jugak and die banyak jalan and simpang..
so kene ade map supaya x sesat..

so inilah hotel yang kitorang sewa dari ejen tu..

memang betul rupanya ejen tu..
so x rugi la kami beli tiket dari die..
tapi kami rugi beli satu malam je sebab bile nak tambah untuk satu malam lagi dengan harga ejen xboleh da..
once da sampai kat hotel kene beli ikot harga biasa..
da la takde goverment rate..
isk isk isk..


sampai hotel pon da pukul 4 ptg sebab sesat cari hotel..
lepas tu memang tertidur kepenatan la masing2..
sian husband drive jauh2..
saya nak drive die xbagi..
kan da lagi penat dari saya.. :P

so lepas jamak qasar maghrib isya' barulah kitorang keluar balik..
itu pon jalan2 sekitar Pulau Cenang je..
pegi makan..
keluar masuk kedai..
beli coklat sikit2..
ambil2 gambar..
:)


pemandangan dari bilik hotel..
ini lepas subuh..

so esoknye kami pon check out..
nak rasa hotel lain pulak..
husband memang suke tukar2 hotel..huhu..


automatik bile nampak cermin besar..













kami check out pagi jugak la dalam pukul 10 camtu..
lepas tu kami jalan2 dulu..
sebab kalau nak check in biasa pukul 3 ptg..
ape lagi shopping time!
hehe..




Haji Ismail Group (HIG)
orang kata this is one of the most popular shopping center kat Langkawi ni..
saya rasa betul la kot..
sebab memang ramai sgt orang kat sini even saya pegi masa weekdays..
and masa balik naik feri pon majoriti bawak plastik kedai ni..
so it tells la kan..
saya sibuk borong pinggan mangkuk husband sibuk borong coklat..
bayangkan husband habis dekat rm500 untuk coklat je sepanjang dekat sana..

lepas tu kami pergi ke Makan Mahsuri...
nampak macam muzium lama..
ingatkan ade makam je kat situ rupanya banyak jugak bende boleh tengok..





inilah Makam Mahsuri nye..
husband cakap cube tengok gambar ni malam2 ape jadi..
memang tau die ni!!!
haha..







perigi mahsuri

rumah ni boleh naik tapi saya takut..
seram je tengok dalam tu..








rumah kedah lama..


lepas tu kami pergi carik hotel plak..
kami pergi Berjaya Hotel & Resort..
kat sini ala2 macam Philea jugak la..
tapi masa kami pergi ni tggl room yang harga rm1000+ pastu takde goverment rate plak tu..
huh!memang tak la kan nak stay kat situ...
so kami pergi dengan hampa..ecece..
takdela hampa mana pon..
kat sana berlambak2 hotel..
so takde masalah nak carik hotel..
otw keluar dari berjaya resort ni terlalu dekat cable car..
so alang2 singgah la kat sini sekejap..






rate cable car ni rm15 sahaja bagi yang ada mykad.. :)
kanak2 tak pasti la..
rm10 kot..











masa ni saya rasa husband sangat comel!
hah marah la tu orang ckp die comel!
haha!


















sapa gayat takyah la naik ye..
memang tinggi..
lagi tinggi dari cable car kat Genting..
















lepas tu baru la balik carik hotel..
patah balik Pantai cenang sebab kat situ memang banyak hotel..
jumpe Meritus Pelangi Beach Resort and Spa..



kawan pernah cakap hotel ni best giler and die 5 star..
bile tanya rate standard room dalam rm700++..
and the best thing is die ade goverment rate..
so dapatla rm450..
ngehngehngeh..
but actually it still consider mahal jugak la..
tapi bile tengok bilik resort ni memang bebaloi2 la..
macam philea jugak interior die..
suka2!






























cantik kan..
alhamdulillah dapat beach view..
kat hotel sebelum ni pon dapat sea view..
tau2 je saya suke pantai :)

lepas letak barang and solat, kami jalan2 area resort ni..
besar kot resort ni..
penat jugak nak jalan..
tp as long as jalan dengan husband, it's worth it..
i love spending time with my husband walking by the beach holding hands..
ceewah!
































































nak mandi tapi da dekat pukul 7mlm..pool da nak tutup..
main air je la..


my big baby!
memang esoknye lepas subuh tros siap2 nak mandi kolam..
best gile bile mandi 2 orang je dalam kolam yang besar tu..
and yang best kolam ni tak dalam macam kolam dekat swiss garden Kuantan..
hehe boleh la saya nak berdiri dalam kolam tu kirenye.. :)

















spa pool








ini best..
mesti korang penah mandi tempat camni..hehe :)



disebabkan takde kanak2 sayalah jadi kanak2 haritu..
:PPP


okay da puas mandi kolam!
lepas tu kami breakfast, and siap2 packing nak balik..

pukul 11 kami check out..
pastu pergi underwaterworld pulak..






rate die rm28 for adult on weekdays..




























sebelum nak balik tu sempat lagi husband nak buat spa la bagai..
okay saya ikotkan aje..
die yang penat drive so bagi la die chance manjakan diri..

so kami carik spa yang ala2 melayu sikit..
jumpe la ayer spa ni..
and die ade tukang urut lelaki jugak..
bagusla tu..
taknakla ade perempuan lain pegang2 picit2 suami saya..
okay i'm being oldskool but this is me!












lepas sejam berspa semua, it's time to say bye2 to Langkawi..
then balik jeti balik and beli tiket feri..
so our ferry will despatch at 6.30 pm..
so ade masa lagi jalan2 kat Dataran Lang which is located next to the jetty..




lepas tu call pakcik sewa kereta and pulangkan kereta balik..
masuk terminal makan, solat and masuk imigresen..
ha make sure korang ade kat Langkawi ni at least 48hours/2 days..
barulah korang takkan kena duty..
if not korang kene jugak bayar duty utk setiap barang yang korang beli..
so macam no point pulak shopping kt Langkawi tapi kene bayar duty..
hehe..so bile tunjuk tiket feri mase otw datang ke Langkawi pihak imigresen bagi lepas gitu je sebab lebih 48 jam..

dekat 7..30 malam sampai la jeti Kuala Perlis balik..
tros masuk highway balik N9..
dekat pukul 4am baru sampai rumah..
lambat sikit sebab hujan+berhenti solat+berhenti tidur sejam..

alhamdulillah kami selamat pergi dan balik..
and yang pasti saya akan datang balik ke Langkawi ni once kami da ade rumah sendiri..
heaven okay shopping kat Langkawi ni..
especially pinggan mangkuk la kan..
tapi bagi suami saya coklat la..
hehe..

okay korang!!
hope entry ni membantu sesapa yang nak pergi Langkawi soon..
next vacation is on July!!
can't wait to end my housemanship!!
wish me luck in my anaesthesiology department..
and pray for me that i can transfer to KL for my MO!
thanx!

wassalam..




Photobucket

11 comments:

Leeya Hezlin said...

nice place..aku belum pernah sampai sana lagi yang..he3

SHAZWAN AZIAN said...

bestnya!!!

yumimakiryu said...

sgt2 mnarik..sy n en suami akan berangkat bulan 9ni..hope dpt pngalaman yg best like u guy gak...pas tgk blog u trz jd xcted nak pergi...

e.k.p said...

salam, blh bg no utk sewa kereta?

e.k.p said...

salam, blh bg no utk sewa kereta?

Si Ketam Batu said...

nice review.... all the best :)

Zarif Fikro said...

langkawi best... memang tk puas p... tambah2 klu berdua mcm u all plak.. lg best...

Zarif Fikro said...

langkawi best... memang tk puas p... tambah2 klu berdua mcm u all plak.. lg best...

Anonymous said...

salam, hi, boleh sy tau akak sewa kereta dekat mana? kalau ade no fon boleh provide tak? thanks

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Ummu ikhwan said...

kolam mandi tu di hotel mana ya. kalau orang luar dari hotel tu boleh masuk guna tak?