Thursday, June 10, 2010

workshop "surgery"

Assalamualaikum semua!

diz week a bit bz..
tp xde la sebusy posting paeds or O&G..
surgery banyak lecture & seminar je..
so sangap trok..asek menguap je time seminar..
ish trok2!

tp semalam ade workshop..
bukan workshop korang btolkan motor or kereta tu tau!
nih workshop praktikal camne cara2 untuk :

1)camne nak insert branula..

kepada yg xtahu..
branula ni bese doktor cucuk dekat tangan korang utk masuk air tu..
haha..nak explain pon xtau..
kan bese kalau korang kena admit hospital ke..
mesti die buat bende ni..
die cucuk pstu die biar je kat tangan korang sampai korang discharge..biasanye la..


hish!maen2 plak korang yer.. muhaimin pegi insert CBD la!!
tengok tu..
tangan yang itam legam tu bukan tangan orang sebenar yer..
tu tangan patung jer..
hehe :)
tu yang satu tangan boleh sampai 2 3 orang nak cucuk..



ha bagus x maen2! erk..tapi nape x pakai glove?? teeettt! real life jangan buat tau!!


2) camne nak jahit luka..
or nak jahit perot or dada orang lepas operation or bersalin..



tengok.. sikit2 nak amik gambar.. keja x siap lagi..isk!!!


jangan ikot cara aku pegang gunting tau! salah tu.. cara syaz yang btol.. cayalah syaz!


tadaaa! da siap pon jahit sikit2..
cantik x? cantik x?

sape2 ade luka nak jahit..
meh la dtg kat aku..
nak jahit baju pon boleh :P



3) belajar cara2 nak periksa buah dada patient..
x kesah la yang ade mass ke tumour ke cancer ke..

xsusah sangat..
cume nak appreciate mass tu kena power sikit la..



heeee~ ini patung je tau! jangan salah anggap!


4) pastu belajar buat PR..
PR??
hehe? per rectal examination la sayang..
kalau xtau carik kat medical dictionary..
maleh nak explain kt cni :P





5) pastu kitorang kena insert CBD..
ala yang salur air kencing tu..
yang ni payah sikit..
especially lelaki sbb salur die panjang sangat.. :P


maintain co0l even kalau real life..
malu weh buatnye patient tu muda remaja hensem macam aaron aziz! :D



6) last but never the least..cara nak pakai OT gown..
ni bukan macam pakai gaun bunga2 pegi dinner or umah orang kawin tu..
surgeon ader la cara2 dorang pakai gown..




tegok sampai 3 org nak pakai gown! haha acah je.. yang pakai kemeja biru pekat tu mandor je :P

so sesape yang berminat nak buat mende2 ni..
jom la masuk medic..hehe..
buat kat UKM..
siyes best!
haha..sempat promote U kesayangan aku ni :)

ok la..
happy reading bye!!~


Photobucket

22 comments:

nas said...

wa...kamo amek medic ea??? waa...mst leh jd doktor nih...huhu

Jericho said...

Wa, bestnya tengok gambar2 ni.. thanks for sharing.

ruud said...

peh..
busy2 pon sempat update blog..
bukan td awk kate pening2..ngantok da ke??hehe..

farhanaerman said...

nash : yer saya..insyaAllah xsampai setahun lg..doakan saya yer :)

jericho : welcome! :)

awak :hehe..nak tido la ni :P

dunspeak♥ said...

wahh besnye blja medic =)

sugar2 kapas strawberry said...

waaa bakal doc la nih kn.hihihi

cucuk leklok ye fana ;)

farhanaerman said...

dun speak : belajar best..tp da jadi doktor nanti xtau la..kerja 36hours non-stop maybe ~

gula2 kapas : insyaAllah.. :)

aainaa said...

hee!!x sanggup jd doc.
tak boleh.. hahaha =D

farhanaerman said...

aainaa : kenapeeee?best la... :)

Leeya Hezlin said...

huhuhu..
sgt srnk tgk ko..hehe..
hah,nnt ko tlg jahit ak klu ak beranak k..
hieeeeeeeeeee.. :)

farhanaerman said...

tengku : heee~okeh2..nanti da nak bersalin give me a call k?? :P

NaNaJoe said...

huhuhuhu~
nape ade cencort tu? :P

dear~
check dis k~
http://www.idasazarina.com/2010/05/31/tips-mendapat-banyak-komen-untuk-entry/

penting tips ni~

Leeya Hezlin said...

wokey dear..
nnt ak col ko..ko jgn tkr no fon lak..hieeee..
tp lmbt lg la.. :)

farhanaerman said...

nanahoe : hehe..paham2 je la.. :P

tengku : jangan lambat sgt nnt susah nak dpt :P

RON said...

sakit nanti teringin nak diperiksa oleh dr. farna..hehe

shasha said...

wow! doctor-to-be ea? beshhnya...
dlu sha ada cita2 nak jado doc, tpi masa kecik2 lah..skg x sgka tejun bidang engineering laks.. hux3..jauh benor larinya..huk3

farhanaerman said...

ron : boleh2 ape salahnye..kalau fana bukak klinik sndri farna kasi diskaun.. :)

shasha : xpe..kerja ape2 pon same je..asalkan minat :)

Leeya Hezlin said...

ekekekeke..
xla lmbt sgt kot..
dlm 4,5 thn lg..hieeeeee..
ntah2,ko ngn amir dlu dpt kot.. :p

eik`S noName said...

owh...so nice blaja medic ea...
nny esayd ade luke leh a gi jait awk kan...hehe

Mijie said...

bez nampak ambik medic nie..nnti blh jdi doc..:)

farhanaerman said...

tengku : xkesah la sape2 dulu as long as kita bhga :)

no name : insyaAllah..

mijie : kalau minat mmg nice..inysAllah..doa2 kan yer :)

Mommy Pinky said...

menariknya entry ni :)